El ral·li més popular del món. Dakar dóna la benvinguda als guanyadors

Taula de continguts:

Vídeo: El ral·li més popular del món. Dakar dóna la benvinguda als guanyadors

Vídeo: Laia Sanz 2024, Maig

Rally és un dels tipus de curses modernes més populars. És molt espectacular i, per tant, interessant per a milions d'espectadors d'arreu del món. Entre tot tipus de campionats, la ruta "París-Dakar" és especial. Aquesta cursa destaca de la resta. Per què atrau tant aficionats i participants? Això es parlarà en aquest article.

La història de la famosa marató de cotxes

El ral·li París-Dakar es celebra des de finals de 1978. L'autor de la idea d'aquesta ruta va ser un corredor de motos de França T. Sabin. El 1977, es va perdre al desert de Líbi durant la cursa Abidjan-Niza. Després de diversos dies de vagar sense menjar ni aigua, el motorista va ser trobat pels nòmades que el van salvar. Malgrat totes les desgràcies, el desert va causar una impressió indeleble en Sabin, que volia compartir amb el món sencer. Va ser aquesta idea la que va inspirar el pilot per crear el recorregut del ral·li més popular fins ara. El Dakar, segons el pla de Thierry Sabine, havia de ser el punt final de la cursa i París era el punt de partida.

ral·li Dakar

El recorregut original del ral·li passava pel nord d'Àfrica, Algèria, però, a causa de la difícil situació política i l'augment del malestar en aquest estat, un altre país, el Marroc, va ser aprovat per a la cursa. De vegades forma part de la manera com els participants superen Líbia.

Al principi, la cursa va ser una de les etapes de la Copa del Món. No obstant això, el reglament de competició va provocar molta polèmica, arran de la qual es va decidir excloure el ral·li de la classificació general del campionat del món i fer-lo autònom.

És interessant que no només pilots de carreres professionals, sinó també moltes estrelles del rock, atletes famosos d' altres disciplines (esquiadors alpís, escaladors, navegants i altres) han participat a la competició al llarg de la seva història.

Regles del ral·li

Per participar en aquesta competició cal conèixer les bases del ral·li. Dakar és el destí final de la ruta. La cursa comença a París. La competició té una durada de tres setmanes i recorre una distància aproximada de 10.000 km. Els corredors poden participar no només en cotxes especials de ral·li, sinó també en cotxes, així com en camions i motocicletes. Hi ha un compte separat per a cada mitjà de transport. El nombre de participants no només pot ser corredors professionals, sinó també aficionats, que solen representar al voltant del 80% del nombre total de sol·licitants.

ral·li parís dakar

Com s'ha esmentat anteriorment, la classificació de la Copa del Món no inclou aquest ral·li. Dakar és la ciutat final en el camí dels corredors, on es determinen els guanyadors. Perper convertir-se en el campió de la competició, només cal avançar als teus rivals en aquesta marató de cotxes, a diferència de la Copa del Món, on els participants reben punts per cada cursa, que es resumeixen al final de la temporada.

Guanyadors del ral·li

Kamaz ral·li Dakar

Fins a principis del segle XXI, Stefan Petransel va ser el principal rècord de victòries en el ral·li París-Dakar, que va guanyar sis vegades aquesta marató d'automòbils en deu anys de participació.

2001 va ser un any decisiv tant pel que fa a les regles de la cursa com als guanyadors. D'acord amb els canvis fets a les bases de la competició, l'equip no va poder portar material que, en cas d'avaria, podria solucionar el problema. Qualsevol reparació havia de ser realitzada pel conductor i el navegant. El mateix any, una dona, Jutta Kleinschmidt, va guanyar el ral·li per primera vegada.

Els camions russos s'han convertit en autèntics triomfs del ral·li París-Dakar. KamAZ-master, un excel·lent equip rus, ha guanyat la marató moltes vegades. En els darrers anys, continua mantenint el lideratge i guanya regularment grans competicions internacionals.

Equip "KAMAZ-master"

ral·li paris dakar kamaz

En la història del Ral·li Dakar, l'equip rus ha guanyat 13 vegades aquesta prestigiosa marató. L'any 2015, el ral·li, que va tenir lloc al territori de Bolívia, Argentina i Xile, va ser guanyat per primera vegada pel pilot Airat Mardeev en la categoria de camions. A l'última etapa de la cursa, va aconseguir separar-se dels seus perseguidors i finalment va superar els seus competidors més propers,entre altres coses, companys, als 14 i 51 minuts respectivament (2n lloc - Nikolaev, 3r lloc - Karginov).

Així, els pilots russos van tornar a mostrar el que val el cotxe KamAZ. Rally "Dakar" d'any en any a la classificació de camions se li sotmet.