Qui va guanyar la Copa Stanley? Història de la Copa Stanley

Taula de continguts:

Vídeo: Qui va guanyar la Copa Stanley? Història de la Copa Stanley

Vídeo: Дневник хранящий жуткие тайны. Переход. Джеральд Даррелл. Мистика. Ужасы 2024, Maig
Anonim

La Copa Stanley és el premi d'hoquei de clubs més prestigiós que s'atorga anualment als guanyadors de la Lliga Nacional d'Hoquei. Curiosament, la copa originalment es va anomenar "Hockey Challenge Cup". És un gerro de 90 cm amb una base cilíndrica.

Com va sorgir el trofeu?

Gravat de la Copa Stanley

La primera Copa Stanley va ser completament diferent. Va ser comprat a Londres pel governador general del Canadà anomenat Frederick Arthur Stanley per 10 guinees (equivalent a uns 50 dòlars). Era un bol decoratiu regalat al guanyador del campionat canadenc d'aficionats.

Al mateix temps, Lord Stanley ja ha establert diverses regles importants per a la presentació d'aquest premi. Entre ells, n'hi ha diversos principals:

1. La copa no és propietat de l'equip guanyador.
  2. Els sol·licitants de la seva possessió han de convertir-se en els guanyadors del campionat de la seva lliga.
  3. El trofeu s'atorga com a resultat d'una sèrie de partits fins a una, dues o tres victòries per acord entre els contendents.
  4. El propietari de la Copa Stanley està obligat a retornar-la sense danys,tan aviat com ho sol·licitin els organitzadors.
  5. El campió pot afegir una inscripció commemorativa que simbolitza la victòria a la copa.

En els nostres anys, algunes d'aquestes regles encara s'observen i algunes han patit canvis importants.

Primer guanyador de la copa

Qui va guanyar la Copa Stanley

Per primera vegada, l'equip AAA de Montreal va guanyar la Copa Stanley. Això va passar l'any 1893. Va guanyar el campionat de l'Associació d'Hoquei Amateur del Canadà, que en aquell moment era considerat el més fort del món. Cal destacar que aleshores no es va celebrar la fase de playoffs, perquè els vencedors van derrotar a tothom durant el campionat principal.

Els playoffs es van celebrar per primera vegada el 1894. A la final, "Montreal AAA" es va reunir amb el club "Ottawa Generals" i va guanyar amb un marcador de 3:1, ja que la copa es va jugar fins a una victòria, els jugadors d'hoquei de Montreal es van convertir en els guanyadors de la Copa Stanley per a la segona vegada.

Canvi de format

Guanyadors de la Copa Stanley

Des de 1915, el campió de la NHL va començar a lluitar pel dret a posseir la Copa Stanley amb el guanyador de la Pacific Coast Hockey Association.

La lluita es va lliurar en una sèrie de fins a tres victòries. Els Millionaires de Vancouver i els Senators d'Ottawa es van enfrontar en el primer enfrontament d'aquest tipus. El club de Vancouver va guanyar la sèrie amb un esllavissat 3-0.

És interessant que no sempre fos possible determinar el guanyador. Així, l'any 1919, la sèrie entre els Montreal Canadiens i els Seattle Metropolitans es va cancel·lar amb una puntuació de 2: 2.a causa de l'epidèmia de grip. Va ser llavors quan el món va haver d'enfrontar-se a l'anomenada grip espanyola. Es va convertir en l'epidèmia de grip més massiva de la història de la humanitat, quan uns 500 milions de persones, o gairebé un terç de la població mundial, van ser infectades. Segons diverses estimacions, van morir entre 50 i 100 milions de persones.

Copa moderna per al guanyador de la NHL

Aquest trofeu ha sofert molts canvis aquests dies. Els jugadors ara reben una còpia que va ser feta el 1964 per Carl Peterson. El trofeu modern inclou una rèplica del bol original a la part superior. El seu pes és de 15 quilograms i mig i la seva alçada és de gairebé 90 centímetres.

A la dècada dels 70, la llista de participants de la NHL es va ampliar a 16 equips, la sèrie va començar a celebrar-se fins a 4 victòries. Fins l'any 1993 hi havia un sistema en què els equips estaven dividits en 4 divisions, cadascuna de les quals comptava amb cinc o sis clubs. Així, primer es va determinar el campió de divisió, després el millor equip de la conferència. A la següent etapa, la Copa Stanley ja es va jugar.

A mitjans dels anys 90, la lliga es va tornar a ampliar. Van aparèixer 6 divisions, 8 clubs de cada conferència van començar a jugar a la fase de playoffs. Curiosament, el 2012, la NHL va tornar a l'esquema de 4 divisió.

Equips rècords

Montreal Canadiens

Entre els equips que més vegades han guanyat la Copa Stanley, l'únic líder és els Montreal Canadiens. Aquest equip ha jugat la final 33 vegades, guanyant el trofeu 24 vegades. És cert, l'última vegadaes va convertir en el millor durant molt de temps, el 1993. Des de llavors, mai no ha jugat ni tan sols a la final.

En segon lloc en aquest rànquing honorífic dels Detroit Red Wings. Van guanyar per primera vegada la Copa el 1936, des de llavors han guanyat la NHL 10 vegades més i han perdut 13 vegades a la sèrie final. Van celebrar el seu èxit per última vegada el 2008.

El tercer lloc l'ocupa el club Toronto Maple Leafs, van guanyar la copa encara més sovint que Detroit (13 vegades), però van participar a la final després de només 21 temporades. A més, els seus èxits es troben en un passat llunyà, no s'han convertit en els guanyadors de la National Hockey League des de 1967.

Els Pittsburgh Penguins es van enfrontar als Nashville Predators a la final més recent del 2017. A la sèrie al millor de quatre, Pittsburgh va començar amb dues victòries a casa, 5-3 i 4-1. Un cop al seu camp, “Nashville” va agafar la iniciativa, igualant el marcador a la sèrie (5:1 i 4:1). El cinquè partit de l'equip va tornar a jugar a Pittsburgh, on els amfitrions van guanyar amb més confiança - 6:0.

Al seu camp va aparèixer

Oportunitat d'empat a la sèrie a "Nashville". El partit va resultar molt tossut, fins al tercer període el marcador no es va obrir mai. Només al minut 59, el davanter de Pittsburgh Patrick Hernkvist va marcar el primer gol del partit. Nashville va substituir ràpidament el porter amb un sisè jardiner per empatar el partit, però va aconseguir una segona porteria buida, anotada per un altre suec, Carl Hagelin.

Per a "Pittsburgh" aquesta victòria va ser la cinquenaa la història, i el segon consecutiu.

Tocadiscos

Henri Richard

Entre els jugadors d'hoquei que van guanyar la Copa Stanley, l'únic líder és el llegendari canadenc Henri Richard. Va guanyar aquest trofeu fins a 11 vegades. Va passar per primera vegada l'any 1956, i per darrera vegada l'any 1973. Richard era baix (només 170 centímetres), pel qual va rebre el sobrenom de Pocket Rocket. Va guanyar tots els seus 11 títols amb els Montreal Canadiens.

Va acabar la seva carrera l'any 1975 als 39 anys. En aquell moment, havia jugat 1.256 partits en els quals va anotar 1.046 punts, va marcar 358 gols i va donar 688 assistències. Com a mostra d'agraïment per la seva dedicació al club i la seva enorme contribució a l'èxit de l'equip, els Canadiens han retirat la samarreta de Richard.

Entre els jugadors d'hoquei russos, diversos jugadors van guanyar la Copa Stanley 3 vegades alhora. Es tracta de Sergei Fedorov, Igor Larionov, Sergei Brylin i Evgeni Malkin, la carrera dels quals a Pittsburgh encara continua, perquè pugui batre aquest rècord. Cal destacar l'èxit de Vyacheslav Fetisov, que va guanyar la Copa dues vegades com a jugador dels Detroit Red Wings, i l'any 2000 va guanyar com a entrenador de l'equip dels New Jersey Devils.